הצעד הבא בטיפוח זהות ציונית דתית
מינהל החמ"ד בשיתוף שומרים על הנצח
חנוכיית המורשת
חגיגה של אתרי מורשת
בימי החנוכה מסיירים באתרי מורשת לאומית הקשורים לחג ולממלכות ישראל הקדומות ולומדים על השורשים שלנו
ארמונות החשמונאים ביריחו
ימים ג'-ה' - 20-22.12.22
ארמונות החשמונאים ביריחו הם אתר מורשת מהמיוחדים בארץ השרידים הארכיאולוגיים המפוארים שהשאירו החשמונאים ולאחריהם הורדוס מספרים את סיפורה של ממלכת החשמונאים המבוססת. זה הסיפור של כולנו.
בחנוכה הקרוב נפתח את ארמונות החשמונאים
לחגיגת סיורים בימים ג'-ה' - 20-22.12.22
שומרון העתיקה בירת ממלכת ישראל
יום ה' 22.12 ~ כ"ח כסלו
שומרון העתיקה היא עיר עתיקה בלב ארץ ישראל. בימי ממלכת ישראל הקים עמרי את העיר ונתן לה את שמה “שומרון”. עמרי קבע את העיר כבירת ממלכת ישראל ובנה אותה בפאר רב.
על פי המסופר בתנ”ך ולפי השרידים הארכיאולוגיים הנמצאים במקום, העיר הייתה עשירה ונהנתה מכלכלה ענפה.
לאחר חורבן ממלכת ישראל ירדה העיר מגדולתה, אולם בימי בית שני משקם אותה המלך הורדוס וקורא לה “סבסטי” על שם הקיסר הרומי שנתן לו חסות. הורדוס, המלך הבנאי, בונה מבנים רבים וגדולים בעיר שגם היום, אלפי שנים אחרי שנבנתה, ניתן לראות את שרידיהם.
בסיור נעלה משבי שומרון אל עבר הגבעה עליה שכנה בירת ממלכת ישראל לפני כ-2800 שנה! לפני 47 שנה בסמוך לאותו מקום הדליקו גוש אמונים וגרעין אלון מורה את אורות החנוכה שסימלו חידוש ההתיישבות היהודית-ישראלית בשומרון.
לאחר הסיור בגן הלאומי נמשיך לתחנת הרכבת ‘מסעודיה’
מתאים למשפחות (לא לעגלות)
דרגת קושי: הליכה קלה של כ-1.5 ק”מ
קרבות החשמונאים במדבר יהודה
יום ד' 21.12
במדבר יהודה התרחשו כמה מהסיפורים המכוננים בסיפור תולדותיה של הממלכה החשמונאית. אל המדבר ברחו המורדים, במדבר ניצחו מספר קרבות משמעותיים, ובמדבר הקימו כמה מן המבצרים המפוארים ביותר שקמו בתקופת הממלכה החשמונאית. נצא בחנוכה הזה אל רוג'ום א-נקה, מצודה שנמצאת בלב מדבר יהודה, מתקופה מאוחרת הרבה יותר, ובו נספר גם על הימים הקדומים ההם וגם על המתרחש במדבר בהווה. במסגרת הטיולים נקיים סיור בג'יפים, סיור למיטיבי לכת אל האנדרטה של שושנה הר ציון בשיתוף עמיתים לטיולים, וסיור למשפחות עם הדלקת נרות, חיפוש עקרבים ותצפית כוכבים
סוסיא הקדומה
ימים 20-21.12
כ"ו-כ"ז כיסלו
סוסיא הייתה עיירה יהודית קדומה בגודל בינוני, כ-3000 תושבים גרו בה במאות 4-8 לספירה .
המבקר כיום בעיירה הקדומה, יוכל לעמוד מקרוב על חיי היום יום של היהודים בארץ ישראל בתקופת התלמוד באופן מוחשי. שרידי המבנים, המקוואות, הכתובות,מנהרת המילוט והזחילה בה, העיטורים והסמלים היהודיים באבן ובפסיפס, ובראש כולם מבנה בית הכנסת המפואר, שזורים בסיור מתמשך המגולל פרשיה מרתקת, אשר כאילו נסתיימה אתמול...
הפעילות בחנוכה:
סיור עצמאי באתר, חיזיון אור קולי ומנהרת המילוט.
בנוסף יימכר בנפרד ערכות ליצירת מטבעות שוקולד, ויצירות של צביעת כדים ופיספס.
שעות פעילות האתר: מ9 עד 16 וביום שישי מ9 עד 13.
ההרודיון
יום ו' 23.12
ההרודיון הוא אחד המבצרים המרשימים ביותר שהוקמו בארץ ישראל, והוא צופן בתוכו הפתעות רבות המתגלות כל העת לארכאולוגיים חופרי האתר ולמבקרים בו.
המבצר הוקם על ידי הורדוס הגדול מלך יהודה שהשתלט על ארץ ישראל לאחר פירוקה של המדינה החשמונאית וכיבושה על ידי הלגיונות הרומים בשנת 63 לפני הספירה.
הורדוס היה נתון בדיסוננס מול השושלת החשמונאית: מחד הוא ניסה להידבק בה ולהראות לעם כאילו הוא ממשיך שלה, ואף התחתן עם אחת מבנות המשפחה- מרים. מאידך חשש הורדוס מהפופולאריות החשמונאית, ואף פגע באופן אקטיבי בכמה מבני המשפחה.
סיור באתר ובמבנים החדשים שנפתחו בו לאחרונה לציבור הרחב (המדרגות המונומנטליות, חדר האירוח המלכותי מעל לתיאטרון) משקף את אופיו של הורדוס ואת פאר הבנייה של העולם הקלאסי.
בור אספר
ימים ג'-ה', כ"ו- כ"ח כסלו (20-22.12) וימים א'-ב', א'-ב' טבת (25-26.12)
בור אספר הוא מקום קסום הנמצא במזרח גוש עציון.
לאחר נפילתו בקרב של יהודה המכבי, ברחו לכאן שמעון, יונתן ויוחנן האחים הנותרים כדי לאסוף את השברים עם כישלונו של המרד ומכאן, לאחר שנפל גם יוחנן, יצאו להמשיך אותו עד לניצחון.
בואו לבקר ולטייל במהלך ימי החנוכה